Viimeistään silloin kun kirjailija Hank Moody otti vastaan palkkatyön Hell-A-Magazinen blogistina, tuli kuumaksi jutuksi sanoa treffeillä että 'minä muuten kirjoitan blogia'. Se on vähän niin kuin olisi freelancer, joka ei vain vielä ole saanut viittätoista minuuttiaan parrasvaloissa.

European Voluntary Service on mahdollistanut Vladislaville blogin kirjoittamisen niin sanottuna työaikana. Oikeaa palkkaa siitä ei tietenkään makseta. Se liittyy olennaisena piirteenä EVS-ohjelman luonteeseen. Siitä huolimatta niinä harvoina kallisarvoisina hetkinä, joina Vladislav kirjoittaa toimistossa tekstiä blogiinsa, hän tuntee itsensä melkein kuin oikeaksi kolumnistiksi. Työkaverit irvailivat, että pian Vladislavin naama on bussin kyljessä niin kuin Carrie Bradshaw'n kuva ikään.

Aluksi oli turhauttavaa tajuta, miten vähän Vladislavin tekemisistä vastaava henkilö ymmärsi blogosfääristä — alustaksi valittiin kaiken vaivannäön jälkeen umpisurkea MyEVS.net, vaikka palvelimella oli jo valmiina ystävällisen kollegan kanssa luonnosteltu WordPress-blogi hienoine grafiikoineen.

Hieman parempi mieli Vladislaville tuli sen jälkeen, kun hän selvitti asiaa sähköpostilla ylläpidon kanssa, ja nämä kertoivat, että CSS:n muokkaaminen, RSS:n julkaiseminen ja monet muut ominaisuudet liitetään MyEVS-palveluun myöhemmin. Ehkä Vladislav voi kartuttaa lukijakuntaa seuraavalle onnettomalle, joka voi sitten hienon CSS-koodin kanssa jatkaa siitä mihin Vladislav jäi. Siinä vaiheessa Vladislav on jälleen toimeton ja hän voi lopettaa Verkkovirheen ja siirtyä vakavan kansalaisjournalismin pariin kirjoittamaan juttuja siitä, miten turhauttavaa on kun ihmiset eivät tajua mistään mitään — ilman salanimiä.

On työlästä mutta palkitsevaa kirjoittaa jotakin sellaista tekstiä, jota eivät hallitse samankaltaiset muotoseikat kuin tieteellistä artikkelia tai opinnäytettä mutta jonka sisältö nousee ajankohtaisesta yhteiskunnallisesta keskustelusta. Vladislav olisi ylpeä, jos hän joskus onnistuisi luomaan sellaisen blogin, jota ihmiset seuraisivat säännöllisesti. Tekstit on tarkoitettu luettaviksi.

Hyviä blogeja on aina vain enemmän. Niiden arvo ei vähene, koska huonoja blogeja on vielä enemmän. Blogosfääristä ei kuitenkaan koskaan tule samanlaista idiotismin ja huonon kirjoittamisen temmellyskenttää kuin nyysseistä, keskusteluryhmistä tai Wikipediasta, sillä blogosfäärissä lukija tulee kirjoittajan luokse eikä päinvastoin. Siinä mielessä, ehkä juuri sen vuoksi umpisurkea MyEVS on oikea palvelu EVS-aiheiselle blogille. Hyvä teksti ja osuvat ensimmäiset lauseet lienevät blogosfäärissä edelleen tärkeämpää kuin se, miltä blogi oikeastaan näyttää.