Ei voi koskaan painottaa riittämiin tarinoita elävästä elämästä, väittää Vladislav. Mille asialle milloinkin omistautuneet valistajat ovat oivaltaneet tämän joskus sen jälkeen, kun Turmiolan Tommi (ks. Raittiuden Ystävät ry. ) todettiin kansan piirissä sinänsä ihan hyväksi jätkäksi.

Elämäntapavalistuksen lähtökohta on siinä mielessä epäreilu, että niin sanottu antivalistus perustuu paljon vetoavampiin mielikuviin. Elokuvissa kovat äijät eivät käytä edes moottoripyöräillessään kypärää. Miehisen miehen esikuvat kuten Quantum of Solacen James Bond kittaavat viinaa kuin lähiökapakan arkimiehitys, mutta silti vatsalihaksista tulee mieleen Michael Phelps. Ja sitä paitsi James Bond varmaan ui paljon kovempaa, tai vähintäänkin sukeltaa pidemmälle. Ja saapa Bond enemmän naisia, kaikesta huolimatta.

Vladislavin eno kaatui kerran humalassa polkupyörällä, mutta selvisi helvetinmoisilla mustelmilla. Se oli meistä lapsista hitsin hauskaa, kun eno hassutteli silmä mustana pikkuhiprakassa kesäillan lämmössä. Muuan mökkinaapuri, Vladislavin enon hengenheimolainen ainakin alkoholinkäytön suhteen, kaatui kahtena peräkkäisenä kesänä samassa alamäessä samassa kohtaa ja sai molemmmilla kerroilla samanlaiset ruhjeet ja kyydin terveyskeskukseen. Sekin oli meistä lapsista hitsin hauskaa, kun mökkinaapuri valitteli pikkuhiprakassa kovaa kohtaloaan ja osoitteli arpia naamassaan.

Huolimatta esikuviensa edesottamuksista, Vladislav on yrittänyt välttää humalassa pyöräilemistä. Ainoastaan kerran tai pari maaseudun rauhassa on tullut muisteltua noita lapsuuden huolettomia kesäisiä iltapäiviä, eikä siihen tunnelmaan pääse enää aikuisena mitenkään muuten kuin parin oluen jälkeen mummon vanhalla munamankelilla soratietä pitkin polkiessa. Tuolloin Vladislav tuntee olevansa oman elämänsä James Bond.

Arkipyöräilyä varten Vladislav osti tänään pyöräilykypärän. Jotenkin tuntuu, että se saattoi olla viisas valinta. Kun on elänyt yli kaksikymmentäneljä vuotta ja aina painottanut elämän älyllisiä nautintoja, ei tee mieli päätyä kuolaavaksi idiootiksi jos sattuukin kaatumaan pyöräillessään. Itsevalistus on paras valistus!